Felnőtt koromban szerettem csak meg a kovászos uborkát, akkor, amikor saját magamnak készítettem el és a receptnek megfelelően tettem bele fokhagymát is. Azóta is így készítem, néha még télen is van belőle saját leve alatt a hűtőben.

 

A vásárolt uborka héját víz alatt szivaccsal átdörzsöltem, majd tiszta vízben leöblítettem.

A két végét levágtam addig, hogy a magok még épp csak megjelenjenek. Kóstolással ellenőriztem, hogy az uborka vége ne legyen keserű, ez fajtafüggő is lehet. Ha keserű, akkor jobban le kell vágni az uborka végét. Az uborka tapintásra legyen kemény, ha már megpuhult, akkor sajnos a kovászolás alatt nagyon ellágyulhat és élvezhetetlenné válik. Akkor érdemes inkább legyalulni és mésféle ecetes salátát vagy tzatzikit készíteni belőle.  

Az uborkákat mindkét végüktől nem teljesen végig bevágtam. A két oldalon lévő vágás egymásra merőleges, így az uborka egyben marad, de szép metszetet kap.

A 4 literes befőttes üveg aljára szárított kaprot szórtam, majd a bevágott uborkákat állítva beleraktam az üvegbe. Közészórtam a fokhagymát, a tetejére tettem a pirítós kenyeret, rámértem a sót, tettem még egy adag kaprot rá és felöntöttem forróvízzel.

Tálcára állítottam, tetejét lezártam egy kistányérral és az ablakpárkányra tettem, ahol nem túl erős a napsütés és nicns túl meleg.

1-2 nap múlva le kell szedni a tetejéről a kenyeret (jobb előbb, mint később, mert megpenészedhet).

3-5 nap alatt készül el. Ekkor ki kell szedni az üvegből az uborkákat, esetleg leöblíteni róla a kaporszálakat zuhany alatt és egy tárolóedénybe kell áttenni. Egy szűrővel rá lehet szűrni annyi levet az üvegből, ami az új helyén ellepi.

uborka kapor kamratöltögetés
Kovászos uborka üvegbetöltéskor

uborka kapor kamratöltögetés
Kovászos uborka 1. nap

uborka kapor kamratöltögetés
Kenyér állapota az 1. napon

*****

Hozzávalók:

  • 4 literes befőttesüveg, alá egy tálca, tetejére egy kistányér
  • 2,5 kg friss uborka (HÍD ABC)
  •  2-3 evőkanál szárított kapor (saját aszalvány, de a kaprot azt vettem tavaly)
  • 5-6 gerezd fokhagyma (Kukutyin Műhely)
  • 2 evőkanál erdélyi adalékmentes só
  • 1 nagy szelet kovászos kenyér megpirítva
  • 3 liter forró víz

*****

Kipróbálandó receptek másoktól: