Makón jártam a piacon, ott vettem 5 csokor friss kaprot (180.-Ft/db). Ez a mennyiség 1 tálcára elég az aszalógépbe. Egyszerűen levegőn szárítva nekem nem lesz olyan szép, ízes, mint géppel, ezért inkább pár órára betettem a gépbe.

 

A kapor finom leveleit lecsipegettem, ollóval levagdostam a vastagabb száráról. Egyből a salátamosó centrifugába tettem, lezuhanyoztattam egyszer a leveleket, majd átpörgettem, hogy minél szárazabban kerüljön a gépbe. 

*****

Hozzávalók:

  • kapor
  • olló
  • salátamosó centrifuga
  • aszalógép

*****

kapor aszalás kamratöltögetés salátacentrifuga
Kaporlevél

kapor aszalás kamratöltögetés salátacentrifuga
A salátacentrifugában mostam a leveleket

kapor aszalás kamratöltögetés salátacentrifuga
Kapor a szárítógépben

kapor aszalás kamratöltögetés salátacentrifuga
Szárított kapor

Ez az egy tálca szárított kapor egy kis fűszeres üveget töltött meg lazán.

Nyártól-nyárig 1-2 jól megtömött üvegnyi mennyiség szokott elfogyni.

Ha lehet, akkor egyszerre 5 jól megrakott tálcányit teszek az aszalóba, ha vagyok olyan szerencsés, hogy kapok szép zöld kaprot hozzá.  

kapor aszalás kamratöltögetés salátacentrifuga
Szárított kapor üvegben

kapor aszalás kamratöltögetés salátacentrifuga
Szárított kapor üvegben

Felhasználás:

  • kovászos uborka
  • kovászos cukkini
  • tökfőzelék
  • cukkínifőzelék
  • kapros túrós