Elkészülőben van életem első laktózmentes túrós rétese. Párhuzamosan készült vele laktózos változat is, de abba mazsola is került, így megoldódott a tálalással fölmerülő aggodalmam, hogy összekeverődnek a tálcák.

A receptet még kétfelé fogom venni és teljesen laktózmentesítem ezt a posztot.

 

Nekem mindig plusz izgalmat jelent a különböző ételérzékenységekre főznöm, már az alapanyagok beszerzése is jóval több oldafigyelést igényel. Kivételesen egy vásárlói körút alkalmával 4 boltban járva sikerült minden hozzávalót összevadásznom.

Megdöbbentő hasonlóságot mutat egymással a laktózmentes és a laktózos túrós rétes. Főként, hogy teljesen egyforma tálakban készítettem. Végül az egyikre matricát kellett tennem, hogy aztán ne "itt a piros, hol a piros" játékkal kelljen eldöntenem, melyik rétes melyik tálcára kerüljön.

A túrós tölteléket készítettem el először.

A Veresegyházon készült réteslapra azt írták, hogy felhasználás előtt érdemes kivenni a hűtőből a réteslapokat, de ezt már későn olvastam el. Tehát az előregondolkodók vegyék ki a réteslapot a hűtőből, míg elkészül a töltelék. A csomagolást nem szabad kinyitni akkor sem, ha nem akarjuk felhasználni az összes réteslapot, mert azonnal kiszárad és tönkremegy!

Túrós töltelék

50 dkg túró (laktózmentes ALDI)
2 citrom reszelt héja

Citromhéjreszeléshez egy apró trükk. A sajtreszelőnél megszoktuk, hogy a sajtot húzzuk a reszelőn, viszonylag erősen rányomva. Citrom esetében viszont fontos, hogy a sárga héj alatti fehér, keserű részbe már ne reszeljünk bele, ezért érdemes megfordítani a dolgot. A kezünkben tartjuk a citromot és a reszelőt húzzuk rajta, így látjuk, ahogy a héj forgácsolódik.

5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 zacskó vaníliás cukor (vagy vanília)
2 evőkanál búzadara (Gondos Cekker)
2 evőkanál tejföl (Riska)
2 tojássárgája

A fentieket összemérjük egy mélyebb keverőtálba majd botmixerrel krémesre törjük.

2 tojásfehérjéből kemény habot verünk és ezt lapáttal belekeverjük a túróba.

A nem laktózmentes változatba kerülhetett mazsola is, így ebbe azt is tettem. Kb. 8-10 dkg mazsolát bír el ez a mennyiség.

Egy konyharuhát ugyan kiterítettem, de az öblítő illata még erősnek bizonyult, amit máskor észre sem vennék, de most zavaró lett volna, ha a ráhelyezett rétes átveszi az illatát. Ezért a réteslapot semmiképpen sem terítettem a tiszta kendőre. Alátettem, hogyha göngyölni kell, akkor a kendő segítsen, de végül erre nem volt szükség.

3-4 dkg vajat (laktózmentes) megolvasztottam és szilikonos ecsetet vettem elő hozzá.

Szilikonos sütőpapírra tettem egy lap réteslapot, megkenegettem vajjal. Rátettem még egy réteslapot. azt is itt-ott megkentem.
A töltelék felét a réteslap egyik oldalára csíkban fölkentem, majd a papír alá nyúlva feltekertem. Könnyen ment.
A sütőtálcára is tettem szilikonos sütőpapírt.
A rétest úgy emeltem át a sütőtálcára, hogy a papírt alatta tartottam, erről csúsztattam át a tepsibe.

A rétes tetejét olvasztott vajjal lekentem.

4 db rétes lett a 8 lapos réteslap csomagból, nekem elfért egy tepsin.

Előmelegített sütőben 170 fokon légkeveréses üzemmódban 30 perces sütésre tettem be a réteseket, mert az én receptem így írta, a réteslapon 200-220 fokot és 15-20 percet ajánlottak.

A Veresegyházán készült, HÍD ABC-ben vásárolt réteslap búzalisztből, vízből, sóból készül. Viszont tartósítószert (kálium-szorbát) tartalmaz. Szerintem ez elég baráti összetétel.