Egy tő mángold a kertből és egy izgalmas házias füstölt sonkadarab találkozott egy csomag réteslappal a mai ebédben.
Elővettem egy üvegtálat, amit vízbe mártott és kicsavart sütőpapírral béleltem ki.
A tejszínt, tojást, szerecsendiót és borsot kézi habverővel összekevertem egy kis tálban.
A reggelihez készült hagymán párolt sonkából és az előkészített, majd fűszerekkel párolt mángoldot a tojásos-tejszínes öntettel leöntöttem és összekevertem.
Egy kevés vajat felolvasztottam a mikróban és elővettem hozzá egy szilikonos kenőecsetet.
Elővettem egy szilikonos sütőlapot alátétnek, amin dolgozni fogok az asztalon.
Kivettem a hűtőből a 8 lapos réteslapot, kiterítettem egyet a szilikonos sütőlapra. Megkentem a réteslapot vajjal, majd rátettem egy réteslapot. Összesen 4 réteslapot tettem így vajasan egymásra.
A maradék 4 db réteslapot óvatosan visszahajtogattam, visszatettem a celofánjába és visszatettem a htőbe, nehogy kiszáradjon.
A réteslapokat a sütőpapírral bélelt formába tettem úgy, hogy lehetőleg minden oldalán közel ugyanannyi lógjon ki belőle.
Beleöntöttem az elkészült tölteléket, ráhajtogattam a réteslapokat, amik épp fedték egymást, így a töltelékből semmi sem látszott ki. A tetejét is megkentem vajjal.
180 fokos sütőben, alul-felül sütéssel 35 percig sütöttem.
Utána kivettem a sütőből és egy órát még pihent a forró üvegtálban. Tálaláskor az üvegtál még meleg volt, de a rétest még nem kellett újra melegíteni.
*****
Hozzávalók:
- előkészített, párolt mángold
- sonka hagymán megsütve
- 2 dl tejszín
- 2 tojás
- őrölt szerecsendió
- őrölt bors
- 4 db kézzel húzott réteslap (Csík és társa Bt. Veresegyház) (HÍD ABC)
- vaj
*****