Kaptam két mini kuglóf formát ajándékba, de az igazi kelt kuglóf sütéséhez a rohanó hétköznapokban nem tudok elég időt kiszakítani. A sütőporral lazított vajas, túrós tésztából készült tészta viszont alkalmas kuglóf formában, kapcsos tortaformához tartozó koszorú formában, muffin formában, őzgerincben való sütéshez is, de egyszerűen egy kisebb méretű, magas falú tepsiben is ki lehet sütni.
A puha vajat, a túrót, a tojásokat, a cukrot, vaníliás cukrot, pici sóval egy mély keverőtálba mértem sorba egymás után. Gépi kétkaros habverővel alaposan összekevertem vele. Egy másik tálban kimértem a lisztet és a sütőport, ezt alaposan elkevertem kézi haberővel. Ezután a lisztes keveréket beleöntöttem a masszába, géppel összekevertem, majd fakanállal még egy párszor kézzel is átkevertem, hogy jól elkeveredjen.
A sütőt előmelegítettem alsó-felső sütéssel 180 fokra. A még üres formákat egy picit betettem átmelegedni (azért a biztonság kedvéért már nem kézzel vettem ki a formákat a sütőből). Így a vaj hamar megolvadt a meleg felületen és egy szilikonos ecsettel a hullámos széleket is könnyen ki lehetett vajazni. A formákat nem liszteztem ki.
A formákat annyira töltöttem meg a masszával, hogy még egy jó ujjnyi rész maradt a pereméig üresen.
A massza nagyon sűrű, de a sütőben, a meleg hatására majd kiterül a formában, ezért nem kell sem belenyomkodni, sem aggályoskodni a kinézete miatt. Kicsit lelapogattam a fomák tetejét, aztán betettem az összes (2 kuglóf, 1 koszorú) formát a sütő belső rácsára.
35 percig sütöttem, mert kisebb formákban töltöttem a tésztát. Ha az egészet egy nagy kuglófformában sütöttem volna, akkor lehet, hogy tovább kellett volna sütni. Tűpróbát is lehet használni.
Porcukorral is meg lehet hinteni még forrón.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 2 tojás (esetleg 3 tojás, ha nagyon sűrű a massza)
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10 gramm)
- max. 1 g só
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
Felhasználási javaslatok:
- A sütemény arányait figyelve a meglévő túró mennyiségéhez lehet igazítani a tésztát, mert annyi vaj és annyi liszt kell hozzá, amennyi a kiinduló túró mennyisége.
- Ha nem teszünk bele elég cukrot, a végén a porcukorral még édesíthetjük.
- Lekvárral is meg lehet bolondítani.
- Uzsonnára, iskolai uzsonna dobozba is tehető szeletelve vagy muffin formában sütve.