Igazából a váci piacon vásárolt házi tej utolsó pillanatos megmentése volt most a feladat, de megugrottam.

 

A 3 liter menteni való teljes értékű házi tejet felforraltam. Attól tartottam, hogy már összeugrik, de szépen felforrt, ezért 1 liter tejet levettem belőle palacsintának. Annak az 1 liternek a tetején azóta 3-4 alkalommal már összeállt a föl, szóval igen masszív tejecskére sikerült szert tennem.

A forró tejbe beletettem 2*25 dkg bolti túrót és 0,5 kg túrót, amit szintén a váci tejesasszonytól vásároltam. Igen, nem túl racionális megoldás, de kíváncsi voltam, hogy ebből a tejből mennyire fog másként viselkedni a recept.

A túrót tojáshabverővel kavartam szét a tejben. A múltkor ez a megoldás simán működött, most a habverőbe olvadt máris a sajtosan nyúló túró... szét kellett szednem a habverőt, hogy kivegyem a rugójába gyűlt lényeget. Macerás, de bíztató jel, hogy most komolyabb anyaggal dolgozom. Apróság, de szeretem.

Felforraltam a túróban a tejet, majd lezártam és így hagytam pihenni.

Fémszűrőn leszűrtem a túrót és kinyomtam belőle a savót. (A szűrőbe tettem egy közel azonos méretű fémtálat és azzal kipréseltem.

A túrót lapos fazékba tettem, ízesítettem:
- 3 teáskanál K2 só
- őrölt bors
- 2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 5 dkg teavaj

Átforrósítottam, közben folyamatosan kevergettem. Állítólag nyúlósnak kellene lennie, de nekem eddig még sosem volt nyúlós, csak elkezdett összeállni és illatos lett, gyúrhatóvá vált.

Hagytam egy kicsit hűlni, amikor már bírta a kezem, kézzel átgyúrtam, hozzátettem 2 db tojást és alaposan átgyúrtam.

A kész sajtot teáscsészébe nyomkodtam, hogy formázzam. Simán ki tudtam fordítani belőle melegen is.

Hagytam kihűlni, majd zsírpapírba csomagoltam és így tettem a hűtőbe, hogy le legyen zárva, de ne páljon be.

*****

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 1 kg túró
  • bors
  • 2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg teavaj
  • 2 egész tojás (elhagyható)

*****

tej túró gasztroajándék metélő hagyma sajtkészítés
Házi sajt

tej túró gasztroajándék metélő hagyma sajtkészítés
Házi sajt szikkadt alja

tej túró gasztroajándék metélő hagyma sajtkészítés
Házi sajt

Receptváltozat:

Felhasználás: