Tavalyról még maradt befőttartósító szerem, ezért ezt fel akartam használni a közelgő lejárati ideje miatt. Csak 6 kg meggyet vettem idén a Kispiacon, de befőttre már csak 4*7,5 dl üvegnyi jutott és meggyesrétest még nem is sütöttem belőle. Készült viszont meggyleves kókusztejjel,  tettem el alkoholban meggyet és a meggymagokat is megtisztítottam.

 

A Kispiacon a saját rekeszembe vásárolt meggy nagy szemű, egészséges, száraz, kukacmentes volt, amikor megvásároltam. Felhasználásig takarás nélkül rekeszben a hűtőben tároltam, nagyon jól bírta a tárolást, ezért napokon át többféle ételt is készítettem belőle. A rekesz aljára egy réteg papírtörlőt tettem, hogy az esetleges nedvességet felszívja. Tökéletesen bevált.

Egy nagy tál hideg vízben mostam le az esetleges porszennyeződést a gyümölcsről, így a vizet a virágokra tudtam öntözni.

Gumikesztyűben kézzel magoztam a meggyet, mert a néhány héttel korábban a meggymagozóval magozott cseresznye magozása szerintem sokkal több időbe telt és a szép nagyszemű gyümölcs is megsínylette, cafatos lett. Kézzel bontva viszont szépek maradtak a meggyszemek és nem kellett kétszer átnézni, hogy a mag tényleg kijött-e gyümölcsből?

A magozás közben előkészítettem a felöntőlevet. A befőtt tartósítót, vizet és a cukrot feltettem forralni egy csőrös fazékba (Thomas), hogy a felöntőlé könnyebben adagolható legyen merőkanalazás nélkül. 

A kimosott befőttesüvegeket egy fém tepsibe állítottam. Vizet forraltam a vízforralóban és az üvegek betöltése előtt a forró vizet óvatosan a tepsibe töltöttem 2-3 cm magasan.

A befőttesüveg kupakját egy kis lábosban vízben kifőztem és forrásban tartottam, míg a befőttes üvegeket le nem zártam vele. 

Amikor készen lettem a magozással, adagonként, hogy a víz teteje telítve legyen vele, beletettem a meggyet a forró felöntőlébe és megvárrtam, hogy újra felforrjon. Annyit tettem a  felöntőlébe, hogy egy üvegre való lett mindig belőle. Nem forraltam sokáig a meggyet, mert akkor nagyon szétfő a gyümölcs. Egy lyukas fém kiszedővel csak a meggyeket kiszedtem az előkészített, meleg üvegekbe. Amikor megtelt gyümölccsel az üveg, óvatosan teletöltöttem vele az üveget, majd rátettem villával a kupakot és konyharuhába téve a forró üveget azon keresztül rácsavartam jó erősen.

Óvatosan fejreállítottam a megtöltött üveget, hogy észleljem, ha szivárog.

Ezután kendővel bélelt hungarocell dobozokba tettem kupakkal lefelé dunsztolódni.

2 nap alatt hűlnek ki az üvegek teljesen a dunsztban.

Ekkor a tetejükkel felfelé a mosogatógépbe teszem, hogy az oldalára csöpögött felöntőlétől megszabadítsam.

Ezután cimkézem és teszem a kamrába.

*****

Hozzávalók:

  • 5 kg magozott meggy (Kispiac)
  • 1 kg cukor
  • 1 csomag befőttartósító (Lucullus)
  • 2 liter víz + mosóvíz

*****

Szükséges konyhaeszközök:

  • vásárláshoz és hűtőben tároláshoz (műanyag) rekesz
  • gumikesztyű
  • 1 nagy tál a vizes mosáshoz
  • 1 nagy tál a magozott meggynek
  • 1 kis tál a magnak (később ezt is meg kell tisztítani)
  • 4 literes (csőrös) fazék
  • fakanál
  • 1 literes kis fazék a befőttesüveg fedőjének kifőzéséhez
  • 1 villa - amivel ki lehet szedni és lecsöpögtetni a befőttesüveg fedőket a forró vízből
  • 1 fémtepsi az üvegbetöltéshez
  • 1 vízforraló az üvegek előhőkezeléséhez
  • 8-10 db 7,5 dl-es kimosott, fertőtlenített befőttes üveg és fedő
  • 1 fém kiszedő (lyukas)
  • 1-2 pamut konyhakendő
  • pamut terítő
  • hűtőláda vagy hungarocell doboz - dunsztoláshoz

*****