Tavalyról még maradt befőttartósító szerem, ezért ezt fel akartam használni a közelgő lejárati ideje miatt. Csak 6 kg meggyet vettem idén a Kispiacon, de befőttre már csak 4*7,5 dl üvegnyi jutott és meggyesrétest még nem is sütöttem belőle. Készült viszont meggyleves kókusztejjel, tettem el alkoholban meggyet és a meggymagokat is megtisztítottam.
A Kispiacon a saját rekeszembe vásárolt meggy nagy szemű, egészséges, száraz, kukacmentes volt, amikor megvásároltam. Felhasználásig takarás nélkül rekeszben a hűtőben tároltam, nagyon jól bírta a tárolást, ezért napokon át többféle ételt is készítettem belőle. A rekesz aljára egy réteg papírtörlőt tettem, hogy az esetleges nedvességet felszívja. Tökéletesen bevált.
Egy nagy tál hideg vízben mostam le az esetleges porszennyeződést a gyümölcsről, így a vizet a virágokra tudtam öntözni.
Gumikesztyűben kézzel magoztam a meggyet, mert a néhány héttel korábban a meggymagozóval magozott cseresznye magozása szerintem sokkal több időbe telt és a szép nagyszemű gyümölcs is megsínylette, cafatos lett. Kézzel bontva viszont szépek maradtak a meggyszemek és nem kellett kétszer átnézni, hogy a mag tényleg kijött-e gyümölcsből?
A magozás közben előkészítettem a felöntőlevet. A befőtt tartósítót, vizet és a cukrot feltettem forralni egy csőrös fazékba (Thomas), hogy a felöntőlé könnyebben adagolható legyen merőkanalazás nélkül.
A kimosott befőttesüvegeket egy fém tepsibe állítottam. Vizet forraltam a vízforralóban és az üvegek betöltése előtt a forró vizet óvatosan a tepsibe töltöttem 2-3 cm magasan.
A befőttesüveg kupakját egy kis lábosban vízben kifőztem és forrásban tartottam, míg a befőttes üvegeket le nem zártam vele.
Amikor készen lettem a magozással, adagonként, hogy a víz teteje telítve legyen vele, beletettem a meggyet a forró felöntőlébe és megvárrtam, hogy újra felforrjon. Annyit tettem a felöntőlébe, hogy egy üvegre való lett mindig belőle. Nem forraltam sokáig a meggyet, mert akkor nagyon szétfő a gyümölcs. Egy lyukas fém kiszedővel csak a meggyeket kiszedtem az előkészített, meleg üvegekbe. Amikor megtelt gyümölccsel az üveg, óvatosan teletöltöttem vele az üveget, majd rátettem villával a kupakot és konyharuhába téve a forró üveget azon keresztül rácsavartam jó erősen.
Óvatosan fejreállítottam a megtöltött üveget, hogy észleljem, ha szivárog.
Ezután kendővel bélelt hungarocell dobozokba tettem kupakkal lefelé dunsztolódni.
2 nap alatt hűlnek ki az üvegek teljesen a dunsztban.
Ekkor a tetejükkel felfelé a mosogatógépbe teszem, hogy az oldalára csöpögött felöntőlétől megszabadítsam.
Ezután cimkézem és teszem a kamrába.
*****
Hozzávalók:
*****
Szükséges konyhaeszközök:
- vásárláshoz és hűtőben tároláshoz (műanyag) rekesz
- gumikesztyű
- 1 nagy tál a vizes mosáshoz
- 1 nagy tál a magozott meggynek
- 1 kis tál a magnak (később ezt is meg kell tisztítani)
- 4 literes (csőrös) fazék
- fakanál
- 1 literes kis fazék a befőttesüveg fedőjének kifőzéséhez
- 1 villa - amivel ki lehet szedni és lecsöpögtetni a befőttesüveg fedőket a forró vízből
- 1 fémtepsi az üvegbetöltéshez
- 1 vízforraló az üvegek előhőkezeléséhez
- 8-10 db 7,5 dl-es kimosott, fertőtlenített befőttes üveg és fedő
- 1 fém kiszedő (lyukas)
- 1-2 pamut konyhakendő
- pamut terítő
- hűtőláda vagy hungarocell doboz - dunsztoláshoz
*****