Ha jól értettem a termelő válaszát, akkor Szakolyi termőterületről vásároltam idén meggyet. Szár nélkül, száraz héjjal érkezett rekeszben hozzám. Napokig nem volt időm hozzáfogni, ezért a hibátlan termés és a száraz állapot miatt, hogy nem nyirkosak voltak a szemek kívülről, lehetővé tette, hogy napokkal később is nagyobb romlási veszteség nélkül dolgozzam fel. Ha azonnal kerültek volna üvegbe, akkor az időhiány miatt csak megmostam volna és magosan, lecukrozva hőkezelem. Sajnos erre sem volt időm (utólag jaj de bántam, hogy inkább aludtam éjszaka és nem fogtam hozzá többször is), ezért mégis neki kelllett ülnöm szemenként átválogatni, kimagvalni. Nem baj, így is jó lesz, akár süteménybe, akár levesbe, akár szószba fogom felhasználni az ízes szemeket. 

 

A szemeket leválogattam, hogy ne legyen közte hibás szem.

Almaecetes vízbe áztattam, hogy a felülete tisztuljon és ettől szerintem egy fokkal még gyönyörűbb lesz a gyümölcsök színe. Ez az almaecetes gyümölcsmosás az idén került bele az eper szezonban a cselekvési tervembe, számomra nagyon megnyugtató és tiszta érzést kelt. Az almaecetet magam készítettem tavaly. 

Leöblítettem tiszta víz alatt, majd egy kis hegyes késsel kimagvaltam. Gyerekkoromban nagyobb méretű pelenkatűvel/biztostűvel magvaltunk a nagymamáimmal. Év közben, amikor kisebb mennyiséget kell magvalni, akár fagyasztóból kivett meggyet vagy épp üvegeset, egyszerűen kézzel bontom minden eszköz nélkül.

Idén kidobtuk a meggymagozókat, ilyen kis mennyiséghez tulajdonképpen a türelmen és az ülepen kívül nem is kell más. Ja de. Egy jó mese a képernyőre. Magvalás közben elfogyasztottam egy Aladdint és egy Totorót. 

A magvalt meggyszemeket egyből a 7,2 dl-es befőttes üvegekbe tettem. A recéig töltöttem gyümölccsel és ere került 5 evőkanál cukor. Lehet soknak tűnik, de elég savanykás volt a meggy.

Lezártam az üveget és egyből a befőző automatába tettem.

Amikor megtelt a befőzőautomata az üvegekkel (illetve elfogyott a gyümölcs, mert annyi meggyem nem volt, hogy megteljen), akkor feltöltöttem vízzel, hogy az üvegeket 3/4-ig érje a víz. Tettem egy evőkanál citromsavat a vízbe, hogy az üvegek ne legyen vízkövesek, amikor kiszedem őket a gépből.

Magozott meggy a befőző automatában: 80 fokon 30 perc.

Az automatából szerettem volna egyből kivenni az üvegeket, amikor véget ért a program, de nem voltam itthon akkor már. Mikor hazaértem, egyből kiszedtem a még forró üvegeket. A konyhapultra téve hűltek és száradtak meg reggelig.

A meggymagot most nem volt időm elrakni későbbre. A meggymag tisztítás pedig nem túl bonyolult az általam eddig használt módszerrel. Mégis, van amikor nem megy/meggy minden.


Hozzávalók:

  • meggy
  • 3-5 evőkanál cukor 1 üveg magozott meggyre
  • 7,2 dl-es befőttes üvegek
  • befőttes üveg lapkák
  • citromsav a gép használatához, nem a befőttbe

Forrás:

https://befozoautomata.hu/oldalak/Magozott-meggybefott/

http://uveglapka.hu/index.html

https://befottesuvegvisszavaltas.hu/

Felhasználása:

- Meggyleves kókusztejjel

- Meggyszósz

- Meggyes pite kaukázusi kefírrel (Rupáner receptje alapján)

- Meggyes süti Icike féle - kókuszszal az alján (csak kézzel írva van még meg a recept)

- Meggyes rétes

- Rácsos meggyes linzer