Elég népszerű ez a tészta, készülhet túróval vagy almával töltve is.

 

A hozzávalókból a (#turbópirossal) puha tésztát készítek (kevertetek). Annyi tejfölt kell hozzá adni, hogy rugalmas, puha, jól nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.

Nekem most nem volt elég tejfölöm, még nagyon kemény volt a tészta, ezért még 5 dkg vajat adtam hozzá. Megsütve nagy sikere lett a süteménynek, ezért lehet, hogy máskor is fogok vajat hozzáadni. Zsírral azért nem akartam tovább lágyítani, mert tartottam attól, hogy annak az íze elviszi a sütemény ízét és nem lesz sikeres. Vajjal még a korábban kiérződő zsír íz sem jelent meg a megsütött tésztában. 

Tepsi méretűre nyújtom a tésztát egy szilikonos papíron, majd a papírral együtt beemelem a tésztát a tepsibe (20*30cm).

Ráteszem a máktölteléket, egyenletesen elsimítom a tepsiben, majd szintén papíron kinyújom a tészta másik felét és a papír segítségével a máktöltelék tetejére teszem.

A tésztát eligazgatom a tetején, majd egy villával sűrűn megszurkálom.

170 fokon légkeveréssel sütöttem 40 percig.

Máktöltelék készítése:

A mákot cukorral megdarálva általában a hűtőben tartom így felhasználásra készen egy 720 ml-es befőttesüvegben. Ebben az üvegben  kevertem össze kevés tejjel, hogy kenhetővé váljon.

A mákhoz nagyon kevés tej is elég, hogy massza legyen előle, ezért érdemes evőkanalanként adagolni és kevergetni, nehogy túl folyós legyen a töltelék. 

A 720 ml-es üvegnyi massza egy tészta adag 1/3-ra volt elég, a többire túró és almás töltelék került.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl (vagy tejföl és vaj)

Máktöltelék:

  • 720 ml (befőttesüveg) porcukros mák
  • néhány evőkanál tej