Elég népszerű ez a tészta, készülhet túróval vagy almával töltve is.
A hozzávalókból a (#turbópirossal) puha tésztát készítek (kevertetek). Annyi tejfölt kell hozzá adni, hogy rugalmas, puha, jól nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
Nekem most nem volt elég tejfölöm, még nagyon kemény volt a tészta, ezért még 5 dkg vajat adtam hozzá. Megsütve nagy sikere lett a süteménynek, ezért lehet, hogy máskor is fogok vajat hozzáadni. Zsírral azért nem akartam tovább lágyítani, mert tartottam attól, hogy annak az íze elviszi a sütemény ízét és nem lesz sikeres. Vajjal még a korábban kiérződő zsír íz sem jelent meg a megsütött tésztában.
Tepsi méretűre nyújtom a tésztát egy szilikonos papíron, majd a papírral együtt beemelem a tésztát a tepsibe (20*30cm).
Ráteszem a máktölteléket, egyenletesen elsimítom a tepsiben, majd szintén papíron kinyújom a tészta másik felét és a papír segítségével a máktöltelék tetejére teszem.
A tésztát eligazgatom a tetején, majd egy villával sűrűn megszurkálom.
170 fokon légkeveréssel sütöttem 40 percig.
Máktöltelék készítése:
A mákot cukorral megdarálva általában a hűtőben tartom így felhasználásra készen egy 720 ml-es befőttesüvegben. Ebben az üvegben kevertem össze kevés tejjel, hogy kenhetővé váljon.
A mákhoz nagyon kevés tej is elég, hogy massza legyen előle, ezért érdemes evőkanalanként adagolni és kevergetni, nehogy túl folyós legyen a töltelék.
A 720 ml-es üvegnyi massza egy tészta adag 1/3-ra volt elég, a többire túró és almás töltelék került.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl (vagy tejföl és vaj)
Máktöltelék:
- 720 ml (befőttesüveg) porcukros mák
- néhány evőkanál tej