Tavasszal azt reméltem, hogy idén sok cukkini terem a kertünkben, még a kaspós tartásával is megpróbálkoztam, de sajnos csak néhány cukkini lett, bár a levéldzsungel és a virághozam csodás volt. Az ősz beálltával egy biogazdálkodótól vásároltam két kisebb cukkinit, amit szerettem volna télire eltenni panírozva a fagyasztóba, de frissen is kisütöttem belőle ebédre. Nagyon szeretem, a húspárti családtagok kevésbé rajonganak érte. Egy napnyi pácolást megér, ezért érdemes előre tervezni a készítését.

Köretként főtt rizs, kuszkusz, bulgur is illik hozzá, ha épp nem sült krumplit sütünk mellé.

Fűszeres tejföllel vagy majonézzel érdemes kicsit krémesebbé tenni a falatokat.

 

A cukkini pucolása

A megmosott cukkininek levágom a két végét, majd krumplihámozóval megházomom egészben hagyva a termést. A fiatal, zsenge, kemény húsú cukkinik a legjobbak rántani, mert annak még alig van magja és nem kell kivájni a magját. Az idősebbek példányoknak szinte magától kiesik a magház a karikára vágott szeletekből, de ha nem esik ki és kibírja a panírozást és a sütést is, a mag is finom, nem muszáj megszabadulni tőle.

A cukkini darabolása

A cukkiniket legalább 1 cm vastagra vágom. Egyszer anyukám 0,5 cm-es darabokra vágott egy rakás cukkinit, hegyekben állt előttem a panírozni való, ráadásul sütés után szinte eltűnt a cukkini húsa a panírban, ezért akkor megtanultam, hogy én jobban szeretem, ha van mire beleharapni a prézli alatt. Az 1 cm-es vastagság haladóssá teszi a készítését, bírja a fagyaszást, sütést és élvezhető falatok lesznek belőle.

Pácolás

A karikára vágott cukkinit asztali sószóróval mindkét oldalán meghintem sóval, majd egy jól záródó edénybe elkezdem soronként lerakni. Minden cukkini sor tetejére egy pár darab kb. 0,5 cm vastagra vágott vöröshagyma karikát teszek azzal a nem titkolt szándékkal, hogy majd azt is mind ki fogom sütni.

Amikor megtelt az edény, lezárom és hűtőbe teszem 1 napra. Ezalatt némi vizet ereszt és átjárja a só és a hagyma íze.

Panírozás előkészületei

Előkészítek 3 db leveses mélytányért, nekem ebbe a legkényelmesebb panírozni és a mosogatógépbe is kis helyet foglal ez a 3 edény.

Az első tányérba lisztet teszek (lehet teljes kiőrlésű búzaliszt is), nem kell túl sokat tenni egyszerre, épp csak annyit, hogy a cukkinit meg tudjam rajta fordítani. A nedves felületére amúgy is könnyen tapad a liszt. 2-3 evőkanál liszt elég, ha van a tányéron, munka közben úgyis könnyű pótolni, de a panírozás végén a megmaradt lisztet már nem nagyon lehet másra használni, ezért nem kell pazarolni.

A második tényérba 2-3 tojást ütök fel, sózom és habverővel jól felverem, hogy minél folyékonyabb legyen.

A harmadik tényárba kenyérmorzsát teszek, ebből jóval bővebben teszek, mint a lisztből és többször is kell pótolni menet közben.

Panírozás

A nedves cukkini (és hagyma) szeleteket lecsöpögtetem, de nem itatom le róla a nedvességet.

Először a lisztbe forgatom a cukkinit.

A tojásban villa segítségével forgatom a lisztes cukkinit, vigyázva, hogy a lisztes-tojásos burok egységesen bevonja, ne jöjjön le róla sehol.

Utána a zsemlemorzsában is mindkét oldalán megforgatom, majd a forró zsírba teszem óvatosan, hogy a forró zsír ne fröccsenjen magasra, pláne a kezemre. Érdemes húscsipszet használni, később, ha már gyakorlottabbak vagyunk, megy ez villával is, de húscsipesszel sokkal biztonságosabb.  

Sütés

Teflonban kb. 1-1,5 cm magasságban zsírt olvasztok. Nem muszáj ellepnie a cukkinit a sütő zsírnak, mert forgatom sütés közben. Húscsipesszel forgatom a cukkinit. Aranybarnára sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom és azt is megsütöm.

Lyukacsos, fém szűrőbe teszem a kész cukkiniket állítva az oldalához támasztva, hogy a lehető legtöbb zsiradék mé lecsöpögjön róla. A szűrő alá is egy mély leveses tányért teszek, hogy felfogja a zsiradékot. Ha kicsit meghűlt akkor a tálaló kerámia edényre teszem, amiben az asztalra kerül majd.

Sütés helyett fagyasztás

A panírozott cukkinik jól bírják a fagyasztást is. Érdemes lapos, négyzetes fagyasztó dobozba tenni egyből panírozás után. A fagyasztandó sorok közé szilikonos sütőpapírt kell tenni, ebben az esetben akár több alkalommal is tudunk néhány darabot kisütni, nem kell az egészet kivenni a fagyasztóból.

Fagyasztott, panírozott cukkini sütése

A fagyasztóból kivett cukkiniket fagyott állapotban, kiolvasztás nélkül a forró zsírba (olajba) teszem és ugyanúgy megsütöm, mintha frissen paníroztam volna.

Ha van rajta jég, azt megpróbálom leemelni róla, hogy ne fröcsögjön a zsír tőle.

*****

Hozzávalók:

  • cukkini (kb. annyi szelet lesz belőle, ahány centis)
  • vöröshagyma (kb. 8 szeletre jut 1 fej vöröshagyma)
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • zsír (vagy olaj)

Szükséges konyhaeszközök:

  • krumplipucoló vagy hámozókés a cukkini hámozásához
  • zárható edény a pácoláshoz
  • 3 tányér a panírozáshoz
  • 1 teflon a sütéshez
  • 1 tényár és 1 fém csöpögtető a kisült cukkininek

*****