Idén tavasszal ültettünk először egy tő mángoldot a kertünk egyik magaságyásába. Egyrészt szépen díszíti a kertet, másrészt hasznos növény a konyhára. Még soha nem ettem és nem készítettem mángoldból semmit. Új kaland veszi kezdetét, mert ma reggel még az eső előtt ollóval levágtam az első hatalmas leveleket róla.
A frissen szedett mángoldnyeléről kétoldalt késsel levágtam a levelét, így nem kellett külön az eresebb részekkel bajlódnom.
A nyeleket állóvízben átmostam, leöblítettem. A zöldségmosó vizeket még az eső alatt is összegyűjtöm és kiöntözöm a virágokra. Jól is tettem most is, mert az eső hamar elállt és máris süt a nap.
A megmosott mángoldnyeleket 2-3 cm-es darabokra vágtam.
Egy fazékban vizet melegítettem és egy mokkáskanál szódabikarbónát tettem bele.
Amikor felforrt, beletettem a feldarabolt mángold nyeleket és újraforrás után néhány percig főztem, majd szűrőlapáttal kiszedtem a főzővízből.
*****
A mángold leveleket vízbe mártva lemostam, majd salátacantrifugába tettem és átpörgettem. Az alatta maradó víz teljesne tiszta, homokmentes volt, ezért ennyi lemosás elég volt neki, szerencsére a magaságyásban nem lett homokos, szennyezett a levél.
A mángold nyelek után a leveleket is a főzővízbe tettem, újraforrásig főztem, majd szűrőkanállal kiszedtem. Kétszerre lettem kész a levelek blansírozásával. Ha már elől volt a salátacentrifuga, a leveleket ismét beletettem és óvatosan átpörgettem.
*****
Hozzávalók:
- mángold
- főzővíz + mosóvíz
- szódabikarbóna
*****
Felhasználása: