A grízgombócot szeretik a legjobban a gyerekek, persze, hogy ennek az elkészítése a legnehezebb, mert vagy sikerül vagy nem. Rendszeresen próbálkozom megfejteni a titkát, ennek során szerintem én már mindenféle-fajta nemsikerült grízgombóccal találkoztam. Kitartásomban segít, hogy időről-időre jól sikerül és akkor nagyon megdicsérnek érte a gyerekek.

 

A tojásokat felütöm egy mély, kerek aljú kerámiatálba (pl. müzlis tányér). Kis habverővel alaposan felverem, hogy egynemű legyen.

Sózom és egy késhegynyi szódabikarbónát is teszek rá. Újra alaposan felverem a habverővel.

Tojásonként 3 evőkanál grízt mérek a tálba.

Veszek egy villát és a domború felére fordítom (ellenkezőleg, mintha ennék vele). Csak egy irányba kevergetve alaposan elkeverem a masszát.

Ha még nagyon folyékony, akkor még adok hozzá evőkanalanként grízt, egyszerre csak egy kanállal, majd ugyanabban az irányban keverem tovább a villával.

Akkor jó, ha a villával kört rajzolva már meglátszik a nyoma, de még folyékony a massza.

Hagyni kell egy kicsit állni, hogy a gríz megdagadjon.

Közben felforralom a húsleves alaplevét, amiben nincs se zöldség, se hús.

Ha már felforrt, akkor legkisebbre veszem a lángot alatta, hogy ne lobogjon (amúgy sem kellene a levesnek lobognia), mert a lobogó víz szétdobálja a grízgaluska részeit.

Előveszek egy teáskanalat és ezzel fogom a gombócokat szaggatni.

A forró levesbe belemártom és felforrósítom a kanalat, majd a forró kanállal szaggatom a grízt a levesbe. A kerémiaedényt közel tartom a lábashoz, a kanalat finoman, mintha törékeny hab lenne a grízes massza, belemártom a szélén és óvatosan alányúlok úgy egy kanálnyi masszának, hogy a legkesvésbé nyomjam össze. Átemelem a levesbe, alámerítem a kanalat a levesben és belecsúsztatom a forró lébe. Sorban haladok a masszával, amit nem keverek össze. Ekkor már annyira sűrűvé duzzad, hogy ahonnan elvettem egy adagot, ott üres marad  a tál.

Ha tele van gombóccal a leves, kicsit megemelem a lángot alatta, de csak ha sietek, ha nem sietek, akkor hagyom lassabban főni.

Egyszer óvatosan átkeverem a gombócokat, hogy megforduljanak.

*****

Hozzávalók:

1 tojás (max. 2 főre elég)

3-4 evőkanál búzadara (gríz)

késhegynyi étkezési (!) szódabikarbóna

*****

Felhasználása:

- Velőscsontlevesbe

- Csontlevesbe