A karanténban felhalmozott citromokból inkább főztem egy limonádé alapot, mert annyira változatos az időjárás, hogy jobbnak láttam, ha tartósítom a gyümölcsöt és nem várom meg, hogy frissen felvágva fogyjon el limonádéba.

 

A citromokat félbevágva, kézi üveg  citromprésen kipréseltem, majd egy műanyag szűrőn keresztül egy mérőpohárba lecsöpögtettem a levét, hogy tudjam, mennyi lé keletkezett és ne kelljen külön méricskélni.

A rostos részéből mézes citrompépet készítettem.

A keletkezett levet egy lábosba öntöttem, majd kétszer annyi vizet tettem hozzá, amennyi a lé volt, majd hozzámértem 3 rész akácmézet is. Mivel összesen csak 1 dl citromlé keletkezett, úgy gondoltam, most mézzel készítem. Ha nagy mennyiségről lenne szó, akkor inkább cukorral tenném el, az télre is jó lenne.

Az egészet felforraltam, majd üvegekbe töltöttem és dunsztba tettem. 

*****

Hozzávalók:

  • citromlé (1 rész)
  • víz (2 rész)
  • méz (3 rész) vagy cukor

Felhasználása:

  • Vízzel hígítva limonádé készíthető belőle.
  • Tea ízesítésére
  • Frissen sült sütemények tetejének beitatására, még forrón kell rákenni.