A karantén idején felvásárolt és megmaradt citromokat ideje volt már feldolgozni. Csak néhány szem árválkodott a gyümölcsös tálba, ezért nem is vettem elő semmilyen gépet hozzá.

 

A kézi üveg citromprésen kipréseltem a félbevágott citromok levét, majd egy műanyag szűrőn áteresztettem, hogy a rostokat és a magokat felfogjam. A levéből 1 rész citromlé, 2 rész víz és 3 rész cukor vagy méz felhasználásával gondoltam készítek belőle egy kis limonádé alapot.

A megmaradt rostos, magnélküli citrompürét egy pici (kaviáros) üvegedénybe kanalaztam a mérlegen, lemértem és pont annyi mézet tettem hozzá, amennyi a citrompép volt (illetve most kétszer annyi mézet tettem hozzá, mert csak egy bő evőkanál péppel dolgoztam). Összekevertem és betettem a hűtőbe. Ezt a finomságot hűtőben kell tárolni!

Mivel nem biocitromot, illetve nem olyan citromot használtam, aminek felhasználható lenne a héja, ezért én csak a gyümölcs belsejét használtam fel.

*****

Hozzávalók:

  • magnélküli citrompép (10 dkg)
  • méz (10 dkg max. 20 dkg)
  • üvegedény

Felhasználás:

Felhasználás (még nem próbáltam):

  • Néhány nap érlelés után kiskanállal naponta fogyasztható vitaminpótlásra.
  • Teába ízesítésre
  • Limonádéba ízesítésre
  • Muffinokba, süteményekbe (pl. piskóta tetejét bekenni vele, amikor megsült és még forró...)
  • Mézes-citromos pácokhoz
  • Saláta öntetek pikánsabbá tételéhez