Az idei első őszibarack befőtt elkészülte után én nagyon örültem, hogy egy jó állagú, nem túl édes, szinte eredeti ízű befőttet sikerült készítenem. Viszont kérték, hogy ha lehetne akkor készítsek egy kicsit édesebbet, ezért készült 4 üveg próbaüveg így is. 

 

Az őszibarackokat négyfelől bemetszettem és így vettem ki a magját, hogy legkevésbé roncsolódjon a formája. Lehúztam a héját is. Enyhén citromos vízbe mártottam, majd a forró vízzel kiöblített, tiszta üvegbe tettem egyből.

1 liter vízbe 6 evőkanál cukrot tettem. Ehhez mérőkanálat használtam, amit a kenyérsütő gépekhez is adnak, ezt csak peremig kell tölteni és egységes a mennyisége. Felfőztem a szirupot. Amikor megtelt az üveg barackkal, rámértem egy teáskanál citromlevet (vagy rá lehet tenni egy vékony karika citromot), ráöntöttem a forró szirupot, majd forró vízbe mártott kupakkal lezártam és fejtetőre állítottam az üveget, amíg a többivel is elkészültem.

Egy 7-8 literes fazékban kb. feléig töltve vizet forraltam. Amikor felforrt a víz, beletettem az aljába egy tiszta konyhakendőt és egyenként beleállítottam 4 db gyümölccsel telt, lezárt befőtttes üveget. Éppen annyi víz volt benne, hogy az utolsó üveggel már elöntötte az üvegek tetejét a víz. Letakartam fedővel a fazekat és felforraltam a vizet. Amikor felforrt a víz, akkor kezdtem mérni az időt. 10 percig forraltam lassan, majd lezártam a gázt alatta.

Közben más dolgom akadt, nem nyúltam a fazékhoz, hagytam lassan hűlni. Ha mégis szükségem lenne a fazékra és még forróak az üvegek, akkor átrakom őket textillel bélelt hungarocell dobozba és abban hagyom kihűlni. A száraz dunsztban én fejjel lefelé szoktam tenni a folyékony tartalmú üvegeket (szörpöket, befőtteket).

*****

Hozzávalók:

  • őszibarack (kb. 5-6 db négybe vágott barack fért egy 7,5 dl-es befőttes üvegbe)
  • kristálycukor
  • citromlé vagy citrom
  • víz

*****

Felhasználás:

  • Úgy ahogy van finom, ezért uzsonnára, napközben nasinak is kitűnő
  • Húsos ételek mellé kompótnak
  • Gyümölcslevesbe (lével együtt)
  • Pudingos, kekszes, tejszínhabos pohársüteményekbe
  • Fagylalkelyhekbe kiskockára vagy vékony szeletekre vágva
  • Turmixolva rostos üdítőnek
  • A megmaradt leve leszűrve egy limonádé alapja is lehet