Csak 2 üvegre való őszibarackom volt itthon, a főzőedényembe viszont 4 üveg fér el hőkezelésre, ezért a sárgadinnye befőttet is kipróbáltam ugyanezzel a technikával.

 

A megmosott sárgadinnyét kétfelé vágtam, kanállal kikapartam a magját. Karéjokra vágtam és meghámoztam, majd kisebb kockákra szeltem. 

Enyhén citromos vízbe mártottam, majd a forró vízzel kiöblített, tiszta üvegbe tettem egyből a dinnyekockákat.

Csőrös fazékban 2 liter vízbe 6 evőkanál cukrot tettem. Ehhez mérőkanálat használtam, amit a kenyérsütő gépekhez is adnak, ezt csak peremig kell tölteni és egységes a mennyisége. Felfőztem a szirupot. Amikor megtelt az üveg sárgadinnyével, rámértem egy mokkáskanál (! javítottam!) citromlevet (vagy rá lehet tenni egy vékony (!) karika citromot), ráöntöttem a forró szirupot, majd forró vízbe mártott kupakkal lezártam és fejtetőre állítottam az üveget, amíg a többivel is elkészültem.

Egy 7-8 literes fazékban kb. feléig töltve vizet forraltam. Amikor felforrt a víz, beletettem az aljába egy tiszta konyhakendőt és egyenként beleállítottam 4 db gyümölccsel telt, lezárt befőtttes üveget. Éppen annyi víz volt benne, hogy az utolsó üveggel már elöntötte az üvegek tetejét a víz. Letakartam fedővel a fazekat és felforraltam a vizet. Amikor felforrt a víz, akkor kezdtem mérni az időt. 10 percig forraltam lassan, majd lezártam a gázt alatta.

Közben más dolgom akadt, nem nyúltam a fazékhoz, hagytam lassan hűlni. Ha mégis szükségem lenne a fazékra és még forróak az üvegek, akkor átrakom őket textillel bélelt hungarocell dobozba és abban hagyom kihűlni. A száraz dunsztban én fejjel lefelé szoktam tenni a folyékony tartalmú üvegeket (szörpöket, befőtteket).

*****

Hozzávalók:

  • sárgadinnye (kb. 1,5 kilós dinnye 2 db 7,5 dl-es üvegbe fér bele)
  • kristálycukor (1 liter vízbe 3 evőkanál)
  • citromlé vagy citrom (üvegenként 1 mokkáskanál (! javítottam !)
  • víz

*****

sárgadinnye befőtt hőkezelés
Sárgadinnye vizes dunszt előtt

sárgadinnye befőtt hőkezelés
Üvegek a fazékban vizes dunsztolás közben

Tapasztalat:

A szárazdunsztba, amikor áttettem, még akkor sem vettem észre, hogy az egyik üveg teteje szivárog. Sajnos, amikor kivettem a kihűlt üvegeket, akkor pont az egyik sárgadinnye befőtt ment tönkre.

Kíváncsi voltam, milyen lehet a sárgadinnye így hőkezelés után, ezért inkább felbontottam jó egy héttel az elkészülte után.

Nem lett édes, nem lett túlfőtt, a citromlé érződik rajta, ezért annak a mennyiségét 1 mokkáskanálra cseréltem a receptben, eredetileg 1 teáskanállal tettem, de taláb egy mokkáskanál is elég ahhoz, hogy a dinnye színe szép maradjon.

Érdemes talán inkább 3 dl-es üvegekbe tölteni, mert nem biztos, hogy egy ebéd-vacsora alkalmával elfogy egy 7,5 dl-e üvegnyi sárgadinnye. Gyümölcslevesbe is elég ekkora mennyiség, mert elég erős és jellegzetes íze van a sárgadinnyének.

Felhasználása:

  • Megkóstolás után a maradékot gyümölcslevesbe tettem