Sok helyen olvastam arról, hogy az olajos magvak aromáit hőkezeléssel lehet még intenzívebbé tenni. Néhány alkalommal a teflonba égetett próbálkozás után hosszú időre feladtam ezt a dolgot, de egy alkalommal fagyasztott diót kaptam és annak a felhasználásakor újra megpróbálkoztam a tepsiben hőkezeléssel. Végre sikerrel jártam, ezért azóta már sok-sok alkalommal használtam ezt a módszert.

 

A pucolt diót vákuumzáras üvegekben tárolom a molyok ellen. Ha nagyon frissen, nedvesen kapom még ősszel a dióbelet, akkor a vákuumzáras eltevés előtt még ezzel a módszerrel megszárítom és így teszem el későbbre.

A sütőt 140 fokra kapcsolom alul-felül sütéses üzemmódban.

A diót egy rétegben kiterítem a legnagyobb tepsire.

Beteszem a forró sütőbe a tepsit, 20 percig hőkezelem. Olyan forrónak kell lennie a magoknak, amit még elbír a tenyerem, amikor kiveszem a sütőből. Nem szabad megégnie. Sütés után egy széles, nagy fém vagy kerámia tálba, tálcára rögtön átöntöm a forró dióbelet, nehogy a forró tepsin még tovább pörkölődjön. Kihűtöm.

A hőkezelés hatására a vékony, pergamen szerű héja lepereg a dióról, ezért jópárszor átdörzsölöm a két tenyerem között maroknyi adagokban. A finom dörzsölésre a héj leválik, fehér dióbél marad, de a dió nem töredezik tovább. Ezután nagyobb lyukú szűrőn kiszitálom belőle a pergamenszerű héjtöreket. 

Ha sok időm van, akkor a gyerekeknek válogatok egy adag fehér dióbelet és elteszem egy kis fémdobozban nasinak. Imdáják. Van olyan is, aki nem szereti így a diót, mert pucér.

*****

Hozzávalók:

  • dióbél

Szükséges konyhai eszközök:

  • villanysütő (légkeverés nélkül)
  • fémtepsi
  • fémtál
  • nagylyukú szűrő

*****

dió hőkezelés kamratöltögetés gasztroajándék
Hőkezelt, tiszta dió

Felhasználása: