A vendégváráshoz férjem diákcsemegét szeretett volna vásárolni, de a korábbi nem túl jó tapasztalataim miatt arra kértem, hogy ne kész diákcsemegét vegyünk, hanem sorolja fel, milyen magvakat szeretne és én készítek neki otthon egy keveréket. Sótlan kesudiót, bokormogyorót, mandulát és mazsolát vettem külön-külön csomagolva. Hőkezelt dióm még volt itthon.
A kesudiót, mogyorót nem kellett tovább pucolni, elég volt kivenni a zacskójából.
Elővettem a hőkezelt diót, de ezt is újra a magok közé tettem, hogy felfrissüljö az íze.
A mandulát forró vízbe mártva le kellett héjazni (blansírozni).
A sütőt 140 fokra kapcsolta alul-felül sütéses üzemmódban.
A magokat öszekevertem (a mazsolát nem!) és egy rétegben kiterítettem a legnagyobb tepsire.
Betettem a forró sütőbe a tepsit, 20 percig hőkezelem. Olyan forrónak kell lennie a magoknak, amit még elbír a tenyerem, amikor kiveszem a sütőből. Nem szabad megégnie. Sütés után egy smély kerámia tálba rögtön átöntöttem a forró magokat, nehogy a forró tepsin még tovább pörkölődjenek. Hozzáadtam a mazsolát is.
Egyszerű, változatos és elég nagy mennyiségű diákcsemege lett belőle.
*****
Hozzávalók:
- (hőkezelt) dióbél
- kesudió
- bokormogyoró
- (blansírozott) mandula
- mazsola
*****
Felhasználása:
- Közvetlenül fogyasztható, tálalható.
- Gasztroajándék is lehet.