Heti rendszerességgel készül néhány dl kaukázusi kefir a gombácskáim etetése miatt. Igyekszem minden héten valamilyen új ételben kipróbálni. Most palacsintát készítettem olyan kefirből, ami már jó pár napja egy lezárt üvegben várta, hogy felhasználjam. Ilyenkor már elég savanykás a kefir.

 

A palacsinta tészta tejet nem, csak kaukázusi kefirt és vizet tartalmaz.

A befőttesüvegben lévő kefir mennyiségével azonos lisztet vettem (egy másik befőttesüveget megtöltöttem annyi liszttel, amennyi a kefires üvegben volt).

Beleöntöttem a lisztet, kefirt egy mély keverőtálba. Hozzátettem sütőport, szódabikarbónát, tojásokat és annyi vizet, amennyi a kefir mennyisége volt, illetve egy nagy teáskanál vajat. Megsóztam, mert eredetileg ezt a palacsintát hússal szerettem volna megtölteni.

Géppel összekevertem. Megkóstolva kicsit savanykás volt az íze. Még egy kicsit megsóztam.

Vajjal kikentem a palacsintasütőt és elkezdtem kisütni a tésztát. Az első palacsintát megkóstoltam, kicsit savanykás volt az íze, hiszen a kefir is savanykás volt. Ekkor tettem egy kis cukrot a tésztába. Kellemesebb lett, de nem édes. A gyerekek mégis megettek 3-4 darabot mogyorókrémmel. Túrós-vaníliás töltelékhez szerintem tökéletes lehet ez a palacsinta.

*****

Hozzávalók:

  • 2 dl kaukázusi kefir
  • 2 dl liszt
  • 2 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • cukor
  • 5 dkg vaj és vaj a palacsintasütő kenéséhez
  • annyi víz, amennyi a kefir

*****

További palacsinta receptek kaukázusi kefirből: