Újabb módon próbáltam ki a kaukázusi kefires palacsintakészítést. A hozzáadott finomliszt egy részét teljes kiőrlésű búzaliszttel váltottam ki.
Kézzel kevertem simára a tésztáját, ezért jobban odafigyeltem az összetevők sorrendjére, hogy sima legyen a massza.
Először egy nagyobb, mély fém keverőtálba kimértem a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot és alaposan összekevertem egy kézi habverővel.
Egy másik tálba gyűjtöttem az egyenként egy kis csészébe felütött tojásokat (nehogy hibás tojás kerüljön a már felütöttek közé). Habverővel felvertem a tojást, hogy egynemű massza legyen belőle. Hozzáadtam a kefirt és a puha vajat, alaposan elkevertem a masszát, hogy krémes legyen.
A lisztes keverékhez több részletben hozzáöntöttem a folyadékot, igyekeztem minél jobban elkeverni. Miután az összes hozzávalót összeöntöttem, egy ideig alaposan kevergettem, hogy minél simább legyen a massza. Igazából egyáltalán nem szükséges ehhez gépi habverő, van aki inkább fakanalat használ, de nekem a habverővel keverés vált be a legjobban.
A legvégén szintén kisebb adagokban a vízzel hígítottam a masszát.
Gondolkodtam azon is, hogy esetleg szódavizet (ásványvizet) teszek bele, de mivel a tészta amúgy is tartalmaz már sütőport, szódabikarbónát is, ezért a csapvizet választottam.
Vajjal kentem meg a sütőlapot, egyéb olajféleséget nem használtam hozzá.
Ebből az adagból közel 30 db 22 cm átmérőjű palacsinta lett.
*****
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt búzacsírával (Ónodi Malom)
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna (5 gramm)
- só
- 8 evőkanál cukor
- 900 gramm kaukázusi kefir (1 liter tejből készült)
- 6 db tojás
- 5 dkg vaj és vaj a palacsintasütő kenéséhez
- annyi víz, amennyi a kefir
*****
További palacsinta receptek kaukázusi kefirből: