Újabb módon próbáltam ki a kaukázusi kefires palacsintakészítést. A hozzáadott finomliszt egy részét teljes kiőrlésű búzaliszttel váltottam ki.

Kézzel kevertem simára a tésztáját, ezért jobban odafigyeltem az összetevők sorrendjére, hogy sima legyen a massza.

 

Először egy nagyobb, mély fém keverőtálba kimértem a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, sót, cukrot és alaposan összekevertem egy kézi habverővel.

Egy másik tálba gyűjtöttem az egyenként egy kis csészébe felütött tojásokat (nehogy hibás tojás kerüljön a már felütöttek közé). Habverővel felvertem a tojást, hogy egynemű massza legyen belőle. Hozzáadtam a kefirt és a puha vajat, alaposan elkevertem a masszát, hogy krémes legyen.

A lisztes  keverékhez több részletben hozzáöntöttem a folyadékot, igyekeztem minél jobban elkeverni. Miután az összes hozzávalót összeöntöttem, egy ideig alaposan kevergettem, hogy minél simább legyen a massza. Igazából egyáltalán nem szükséges ehhez gépi habverő, van aki inkább fakanalat használ, de nekem a habverővel keverés vált be a legjobban. 

A legvégén szintén kisebb adagokban a vízzel hígítottam a masszát.

Gondolkodtam azon is, hogy esetleg szódavizet (ásványvizet) teszek bele, de mivel a tészta amúgy is tartalmaz már sütőport, szódabikarbónát is, ezért a csapvizet választottam.

Vajjal kentem meg a sütőlapot, egyéb olajféleséget nem használtam hozzá.

Ebből az adagból közel 30 db 22 cm átmérőjű palacsinta lett.

*****

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt búzacsírával (Ónodi Malom)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (5 gramm)
  • 8 evőkanál cukor
  • 900 gramm kaukázusi kefir (1 liter tejből készült)
  • 6 db tojás
  • 5 dkg vaj és vaj a palacsintasütő kenéséhez
  • annyi víz, amennyi a kefir

*****

További palacsinta receptek kaukázusi kefirből: