Teljesen véletlenül bukkantam erre a csodálatos ízű mártásra, ami fűszeres sült húsok kitűnő kiegészítője. Most nincs időm húst sütni, ezért félig őkészítettem a mártást és a felhasználásig fagyasztva tárolom.
A piros húsú kalifornia paprikát kicsumáztam, majd a vörös paprikahúst éles késsel egészen apró kockákra vágtam.
A vajat felforrósítottam egy teflonban, majd a paprikát megsütöttem rajta.
Sóztam, borsoztam, majd paprikánként 2 nagy evőkanál lisztet szórtam rá. Jó hosszú ideig, hogy a liszt átforrósodjon, bevonja a paprikákat és kicsit megpiruljon folyamatosan kevergettem a tűzön az aprítékot.
Az eredeti recept szerint zöldséglevessel kellen felönteni, de én sima vízzel öntöttem fel, annyival, amennyi épp ellepte. Hosszan kiforraltam, a liszt miatt sűrű lett a mártás. Ízleltem és ha kellett, még sóztam, borsoztam, de a mártás ízesítésére majd a tejszínnel való összeforraláskor is lesz lehetőség.
Elvileg a végén tejszínnel kellene átforralni, de most a fagyasztás miatt ezt elhalasztottam.
A kihűlt mártást fagyasztó tálkába tettem.
Ha szükségem lesz rá, tűzön felolvasztom és ha már felengedett, felforrt, akkor adok hozzá tejszínt és azzal is összeforralom.
*****
Hozzávalók 1 nagy paprikához:
- 3 dkg vaj
- 1 db nagy piros kaliforniai paprika
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl zöldségleves vagy víz
- 1.5 dl tejszín
- só
- frissen őrölt bors
Felhasználás:
- Eddig még csak piros színű kaliforniai papriklával készítettem, de izgalmas lehet a látványa más színű, vagy épp trikolór paprikákból is
- Fűszeres sült húsok mellé a köret kiegészítőjeként tálalom.
- A fagyasztott mártást felolvasztás után rakott tészta ízesítésére is használtam.
Forrás: