Teljesen véletlenül bukkantam erre a csodálatos ízű mártásra, ami fűszeres sült húsok kitűnő kiegészítője. Most nincs időm húst sütni, ezért félig őkészítettem a mártást és a felhasználásig fagyasztva tárolom.

 

A piros húsú kalifornia paprikát kicsumáztam, majd a vörös paprikahúst éles késsel egészen apró kockákra vágtam.

A vajat felforrósítottam egy teflonban, majd a paprikát megsütöttem rajta.

Sóztam, borsoztam, majd paprikánként 2 nagy evőkanál lisztet szórtam rá. Jó hosszú ideig, hogy a liszt átforrósodjon, bevonja a paprikákat és kicsit megpiruljon folyamatosan kevergettem a tűzön az aprítékot.

Az eredeti recept szerint zöldséglevessel kellen felönteni, de én sima vízzel öntöttem fel, annyival, amennyi épp ellepte. Hosszan kiforraltam,  a liszt miatt sűrű lett a mártás. Ízleltem és ha kellett, még sóztam, borsoztam, de a mártás ízesítésére majd a tejszínnel való összeforraláskor is lesz lehetőség.

Elvileg a végén tejszínnel kellene átforralni, de most a fagyasztás miatt ezt elhalasztottam.

A kihűlt mártást fagyasztó tálkába tettem.

Ha szükségem lesz rá, tűzön felolvasztom és ha már felengedett, felforrt, akkor adok hozzá tejszínt és azzal is összeforralom.

*****

Hozzávalók 1 nagy paprikához:

  • 3 dkg vaj
  • 1 db nagy piros kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl zöldségleves vagy víz
  • 1.5 dl tejszín
  • frissen őrölt bors

Felhasználás:

  • Eddig még csak piros színű kaliforniai papriklával készítettem, de izgalmas lehet a látványa más színű, vagy épp trikolór paprikákból is
  • Fűszeres sült húsok mellé a köret kiegészítőjeként tálalom.
  • A fagyasztott mártást felolvasztás után rakott tészta ízesítésére is használtam.

Forrás: