A sajtkészítésből maradt sárga, édeskés ízű tejsavó felhasználására kerestem recepteket, végül a ricotta készítés kipróbálása mellett döntöttem. Közel 2 liter tejsavóm maradt, melynek a tetejére kiült még egy réteg sárgás tejzsír, ezért gondoltam, hogy ezt érdemes lenne még tovább macerálni.
A 2 liter tejsavót feltettem melegedni. Nekem nincs konyhai hőmérőm, ezért, amikor megkevertem és már erősen párolgott, akkor beletettem 2 gramm kimért étkezési citromsavat. Ez közel egy lapos teáskanálnyi mennyiség.
Tojáshabverővel alaposan átkevertem, érezhetően megsűrűsödött a folyadék, szép örvénnyel lehetett kavarni, a tölcsére sodószerű hullámokat kezdett vetni. (Legalábbis én így éreztem.)
A fazék alatt a legkisebbre csavartam a lángot, majd lefedtem és 10 percig hőkezeltem. Forrnia nem kell, állítólag ebben a melegben a pelyhesedés történik, amihez nyugalomban kell hagyni a lábos tartalmát.
Rettenetesen kíváncsi vagyok.
Benéztem a fedő alá, semmi változás, csak a tejszerű lé.
Újra benéztem a fedő alá, hiába vettem le a lángot alatta, bugyogott, tehát mozgott, tehát pelyhesedni nem tudott. Áttettem a legkisebb gázlángra a fazekat, a legalacsonyabb lánggal. Újabb 10 perc várakozás.
Benéztem a fedő alá és persze, hogy itt is forrt. Na, ezzel lőttek is a ricottámnak.
Hagytam 10 percig fedő nélkül állni. Lett az 20 perc is. Aztán 30 perc.
A fazék tetején sárgás, kb. 1-2 mm vastag krém alakult ki, alatta a zöldesnek várt, amúgy nekem továbbra is sárgásnak tetsző vízszerű savóval.
Átszűrtem egy szűrőn, de átfolyt rajta. Jó, akkor hagyom reggelig, majd történik valami. Éjjel kitaláltam, hogy a teafilteren (csöpögtetős teafőző kivehető filtere) átszűröm, lesz nekem annyi ricottám, hogy győzzem enni...
Hát nem lett.
Ez most nem sikerült. Avagy a házi sajtkészítéses technikával olyannyira sikerült kiszedni a tej lényegét, hogy nem volt minek ricottává válnia a tejsavóban.
*****
Hozzávalók:
10 liter tejsavó (eredete)
10-12 gramm citromsav
*****
Olvasókör:
- A tejsavó felhasználása és marketingje (Tudás Alapítvány beszámoló)
- Mucsi Imre (szerk.) - A tejsavó felhasználása és marketingje (196 oldal)
- Mucsi Imre (szerk.) - A tejsavó az élelmiszeriparban (100 oldal)