A sajtkészítésből maradt sárga, édeskés ízű tejsavó felhasználására kerestem recepteket, végül a ricotta készítés kipróbálása mellett döntöttem. Közel 2 liter tejsavóm maradt, melynek a tetejére kiült még egy réteg sárgás tejzsír, ezért gondoltam, hogy ezt érdemes lenne még tovább macerálni.

 

A 2 liter tejsavót feltettem melegedni. Nekem nincs konyhai hőmérőm, ezért, amikor megkevertem és már erősen párolgott, akkor beletettem 2 gramm kimért étkezési citromsavat. Ez közel egy lapos teáskanálnyi mennyiség.

Tojáshabverővel alaposan átkevertem, érezhetően megsűrűsödött a folyadék, szép örvénnyel lehetett kavarni, a tölcsére sodószerű hullámokat kezdett vetni. (Legalábbis én így éreztem.)

A fazék alatt a legkisebbre csavartam a lángot, majd lefedtem és 10 percig hőkezeltem. Forrnia nem kell, állítólag ebben a melegben a pelyhesedés történik, amihez nyugalomban kell hagyni a lábos tartalmát.

Rettenetesen kíváncsi vagyok.

Benéztem a fedő alá, semmi változás, csak a tejszerű lé.

Újra benéztem a fedő alá, hiába vettem le a lángot alatta, bugyogott, tehát mozgott, tehát pelyhesedni nem tudott. Áttettem a legkisebb gázlángra a fazekat, a legalacsonyabb lánggal. Újabb 10 perc várakozás. 

Benéztem a fedő alá és persze, hogy itt is forrt. Na, ezzel lőttek is a ricottámnak.

Hagytam 10 percig fedő nélkül állni. Lett az 20 perc is. Aztán 30 perc.

A fazék tetején sárgás, kb. 1-2 mm vastag krém alakult ki, alatta a zöldesnek várt, amúgy nekem továbbra is sárgásnak tetsző vízszerű savóval.

Átszűrtem egy szűrőn, de átfolyt rajta. Jó, akkor hagyom reggelig, majd történik valami. Éjjel kitaláltam, hogy a teafilteren (csöpögtetős teafőző kivehető filtere) átszűröm, lesz nekem annyi ricottám, hogy győzzem enni...

Hát nem lett.

Ez most nem sikerült. Avagy a házi sajtkészítéses technikával olyannyira sikerült kiszedni a tej lényegét, hogy nem volt minek ricottává válnia a tejsavóban.

*****

Hozzávalók:

10 liter tejsavó (eredete)

10-12 gramm citromsav

*****

ricotta tejsavó sajtkészítés
Első próbálkozásra egy evőkanál ricottám lett

Olvasókör: