Legtöbbször hétvégi reggeleken van csak időm elkészíteni, utána mindig muszáj ejtőzni egy kicsit, mert nagyon laktató.
A kockára vágott hagymát egy vastag talpú, inox serpenyőben zsíron megpároltam, időnként alálöttyintettem egy pici vizet, nehogy leégjen.
Közben a fagyasztóból már kivett, kiolvadt sonkát megmostam, szárazra töröltem és apró kockára vágtam. A sonkán nem volt zsír, ezért azt nem kellett leolvasztani róla. Ha zsírosabb a sonka, akkor először azt kis lángon megsütöm és utána teszem rá a hagymát.
Az előkészített sonkát egyszerre a hagymára tettem és fedő nélkül, időnként átkavartam és puhára pároltam.
Egy külön pohárban minden tojást egyenként felütöttem és egy tálban összegyűjtöttem. Villával átkevertem, hogy egynemű legyen.
A forró sonkára öntöttem a tojáslét, majd fakanállal folyamatosan kevergettem olyan állagúra, amilyenként meg szeretném enni. Nekem egy kicsit puhább, folyósabb marad a tojás, de van aki szinte lepirítva szereti.
Azonnal kiszedem tányérra a kész tojást, mert a forró serpenyőben tovább sülne.
Mivel nagyon sós a sonka, ezért édespaprika őrleménnyel szórtam meg a tetejét.
Gyerekkoromban még megkövetelték tőlem, hogy egyek hozzá kenyeret, de felnőttként, a saját háztartásomban már szabad kenyér nélkül is enni. Persze van, aki meg csak azzal tudja elfogyasztani.
Friss zöldség (most a kertből szedett kígyóuborka) és egy éppen csak forró fekete tea bergamottal nagyon kellemes kiegészítője.
*****
Hozzávalók:
vöröshagyma (HÍD ABC)
víz (ha szükséges)
háziasan füstölt sonka (5 dkg/fő) (HÍD ABC)
tojás (2-3 db/fő)
édes pirospaprika őrlemény (Paprika Molnár)
kenyér
friss zöldség (lehetőleg ezek is sózás nélkül kerüljenek az asztalra)
forró tea bermagottal
*****
Felhasználása:
- Hagymás sonka - Sonkás mángoldos rétes töltelékébe került