Idén nem ültettünk paprikát. Minden nap akartam, de a magok a zacskóban maradtak. Viszont nagyon sok paradicsompalánta lett a kertünkben. Vettem is, magról is sok kikelt és kaptam is elég sokat. Nagy lombos paradicsomgubancok vannak a kertben, itt-ott fürtökben lógnak a zöld paradicsomok, de érett egy sincs. Így szégyen, nem szégyen, piaci paprika és bolti paradicsomszósz adta az alapját az újabb hétvégi nagy főzésnek. Fagyasztóba is került.

 

Kimértem a rizst, szűrőn leölítettem, majd egy nagyobb keverőtálba tettem.

Rászórtam a Kotányi fasírt fűszerkeveréket, mert ez nem tartalmaz ízfokozót, viszont valódi fűszerekből áll és kellemes az összetétele. Nekem sajnos még nem sikerült saját fűszerkeveréket összeállítanom magamnak, időnként próbálkozom mások receptjeivel, de addig ezt a keveréket használom többféle ételhez is.  Egyéb fűszert, hagymát, sót, semmit sem tettem hozzá.

A darált húst is hozzáadtam, majd jól átgyúrtam. Legvégül a 3 tojással is újra átgyúrtam.

A paprikákat hideg víz alatt leöblítettem. körvebágtam a csumáját, kiemeltem a magházat és kiráztam belőle a magokat, de engem nem zavarnak a magok, ami ott maradt, ott maradt.

Megtöltöttem a paprikákat, majd egy széles, mély fazékba tettem őket 1-2 sorba, ahogy fért. Nekem most két fazékra is szükségem volt ennyi töltelékhez.

Amikor megteltek a fazekak a paprikákkal, 1-1- bolti passzírozott, sűrű paradicsomlevet rájuk öntöttem.

A még jócskán paradicsomos üvegbe belemértem 6-6 evőkanál cukrot, 1 teáskanál sót és felengedtem vízzel. alapaposan átráztam és ezt még ráöntöttem a paprikákra. Lefedtem fedővel és közepes-kis lángon 1 órán át főztem. Időnként fakanállal óvatosan megkevertem, aggódtam, hogy esetleg a hozzáadott cukor miatt lekap az aljára, de szerencsére nem így történt. 

Így, hogy nem teszek bele hagymát és nem sűrítem be a levét, így elég gyorsan elkészül. Már rég óta nem főzök hozzá krumplit sem, se kenyér nem került elő, ez így, önmagában egy egyszerű egytálétel lett nálunk.

Fagyasztáshoz dobozokba tettem a paprikákat, leöntöttem a szósszal. Ha előveszem, akkor átteszem kerámiatálba és abban olvasztom ki a mikróban. Ha elég sok a leve, akkor gázon is ki lehet olvasztani. A legbiztonságosabb az, ha fagyasztás után át tudjuk forralni tálalás előtt.

*****

Hozzávalók:

  • 1,2 kg darált hús  (40-50 dkg / 1 adag)
  • 3 db tojás (1 db tojás / 1 adag)
  • 1 zacskó Kotányi Fasírt fűszerkeverék/Maggi Fokhagymás fűszerkeverék
  • 30 dkg rizs (10 dkg / 1 adag)
  • 24-30 db töltenivaló paprika (TV paprika) (kb. 8 db-ot tudtam megtölteni egy adaggal)
  • 2 üveg passzírozott vagy hőkezelt paradicsomlé (700 gramm Rainbow)
  • 1-2 üveg víz
  • 6 evőkanál cukor 1 üveg paracsidomhoz
  • 1 teáskanál só 1 üveg paradicsomhoz

*****