Sokszor sok lecsót főzni elég unalmas feladat időnként. Néha jól esik leülni és zöldségeket darabolni egyforma méretűre, néha meg úgy érzem, soha nem leszek kész (időre). Az mindig egy jó pillanat, amikor elzárom a tüzet a fazék alatt, igen elégedett szoktam lenni ilyenkor magammal, mintha valami nagy tettet hajtottam volna végre. Pedig még csak ekkor kezdődik a tojásos lecsó készítése. Nem nagy kunszt, csak egy maceracsavar. De megéri.

 

Nem érdemes tojásos lecsóból nagyobb adagot főzni egyszerre, mert csak frissen jó igazán (szerintem).

A frissen elkészült lecsóból annyit szedek egy lapos teflonedénybe, amennyi várhatóan el fog fogyni.

Ha már korábban készült a lecsó, esetleg a fagyasztóból vettem elő, vagy a kamrából a polcról üvegből, akkor előbb felforralom.

Személyenként legalább 2 tojást számítok egy felnőtt adaghoz. A tojásokat külön felütöm egy csészébe egymás után. Ha sok a lecsó, sok tojást kell felütni, akkor a tojásokat egy külön kerámia tálban gyűjtögetem. Ha csak hamarjában készül egy főre, akkor a feltört tojást a csészéből egyből ráöntöm a meleg lecsóra, elkeverem és ha már megsült a tojás benne, máris tálalom.

Ha sok tojást kell feltörni, akkor a tojások vagy egyben maradnak felütés után (ha igazán friss a tojás) vagy egy-egy szétfolyik. Tulajdonképpen mindegy. A külön tálban is fel lehet verni a tojásokat, hogy egy szép, sima elegy legyen belőle, de az is jó móka, ha a tojásokat majd csak a teflonban keverem szét, már a lecsóval együtt sütve. Ez sok tojás esetén elég szép kihívás, mert tempózni kell ám a fakanállal.

Az is ízlés dolga, hogy ki mennyi ideig süti a tojásos lecsót. Van aki azt szereti, ha még rezeg és szinte folyékony a tojás benne, vagy épp ellenkezőleg, szinte morzsásra sül a lecsóban. Amíg az ember rá nem jön a csínyjára, hogy a vendége hogyan is szereti, bőven van alkalma próbálkozni, kísérletezgetni.

Meg persze vannak olyan kívánságok is, hogy van aki csak a tojás sárgáját engedi belesütni, van aki meg csak a tojás fehérjét. Vagy esetleg mehet bele fehérje, de legyen az úgy megsütve, hogy sehol ki ne ütközzön a lecsóból. A válogatások végtelen tárházában a tojásos lecsó is előkelő helyezet lenne.

 *****

Hozzávalók:

  • lecsó
  • 2 tojás / fő
  • tapadásmentes (teflonos) serpenyő

*****