A kertünkben elkezdett érni a paradicsom, de sajnos idén paprikát nem ültettem, ezért azt most Makón szereztem be a piacon, ahogy a hagymát, fokhagymát is.
Amikor szalonnát olvasztok, a kiolvadt zsírjának csak a töredékét szoktam akkor egyből felhasználni, ezért a hűtőben általában van házilag olvasztott zsír kicsi befőttes üvegben. Amikor nagyon sietek, vagy nem akarok szalonnát tenni az ételbe, akkor csak egy keveset veszek ebből az előkészített sós vagy füstölt zsírból és máris mehet a fazékba a felaprított hagyma.
A hagymát puhára párolom a zsíron. Ha a szalonna nem volt sós, akkor a lecsóba szánt só egy részét ekkor teszem bele, hogy a hagyma jó puha legyen.
Mielőtt beletenném a paradicsomot, meghintem egy kevés őrölt pirospaprikával, beleteszek 2-3 gerezd fokhagymát és a paradicsommal puhára párolom.
Ez után teszem bele a felaprított paprikát. Nem főzöm túl sokáig, hogy a paprika inkább roppanós maradjon. Pár perc forralás és kavargatás után beleteszem a karikára vágott kolbászt, ezzel 5 percig még forralom, aztán lezárom. Ha kell, akkor még sózom, mielőtt lezárnám a tüzet alatta.
*****
Hozzávalók:
- 1 nagy teáskanál zsír
- 2 db nagyfejű vöröshagyma kockára vágva
- 1 teáskanál só
- 1 nagy teáskanál pirospaprika (Paprika Molnár - Röszke)
- 3-4 gerezd fokhagyma vagy 1 teáskanál házi fokhagymakrém
- fél kiló paradicsom (zöldjét kivágom, negyedelem, de nem hámozom, csak ha nagyon csúf és vastag a héja) vagy hőkezelt paradicsomlé
- 1 kiló paprika (kockára vagy karikára vágva)
- 1 szál kolász (Coop Csabai lángolt csemege kolbász)
****
Felhasználása: