Szilvával, meggyel, cseresznyével is meg lehet sütni ezt a süteményt, ezekkel már próbáltam, de piros- és feketeribizli, áfonya, sárgabarack is kerülhetne rá. Nagyon egyszerű összeállítani a tésztáját, ami le is fagyasztható és mág tovább variálható az elkészítése.
A lisztet, porcukrot, sót jól elkevertem egymással, majd hozzátettem a puha vajat és a tojásokat. Kézzel összegyúrtam, majd szilikonos papírra tettem a gombócot. Akkorára nyújtottam a papíron, amekkora tepsibe akartam tenni. Papírral beleemeltem a tepsibe a tésztát, eligazgattam, rátettem a fagyasztóból kivett, kiolvadt, kicsit lecsöpögtetett felezett, magozott szilvákat. Fagyottan is rákerülhet, akkor egy kicsivel több ideig tart a sütés és a tetején lesz egy lekvárszerű réteg.
Sütés előtt most sem diót, sem fahéjat nem szórtam rá, mert a fiúk nem szeretik. Egy evőkanál kristálycukorral meghintettem a szilvát és így került a sütőbe.
180 fokon 30 percig sütöttem alul-felül légkeverősen.
Variációk:
- a tésztából nyújtás előtt egy almányit félre kell tenni, és a tetejére ebből lehet rudakat sodorni, amit sütés előtt tojással kell lekenni
- a megfagyott tésztagombócot kézi káposztareszelőn egyből a tepsibe reszelhetjük és erre tesszük a gyümölcsöket. A tetejére is lehet tésztát reszelni, akkor nem kell lekenni.
- a gyümölcsök mellett vágott diót, mandulát is lehet még szórni a tetejére
- fűszerezni lehet gyümölcshöz illően fahéjas porcukorral
*****
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finom liszt (BL 80-as kenyérliszttel sütöm általában)
- 1-2 gramm só (K2)
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 75 dkg szilva
Hozzávalók a feltéthez:
- 75 dkg magozott, felezett szilva
- 5 dkg cukor
- 5 dkg dió
- fahéjas porcukor
*****
Kimaradt tojásfehérje felhasználható:
- Sajtos rúd lekenéséhez
Felhasználás:
- Jól bírja a szállítást, csomagolást, darabolást, rengetegféleképpen lehet dekorálni, ezért alkalomhoz illően gasztroajándéknak is megfelelhet.
- Élelmiszer tárolására alkalmas fémdobozban tényleg sokáig eláll, porhanyós marad (eddig 1 hét volt a leghosszabb tárolási-fogyasztási idő, amit kipróbáltam.
- A hozzávalók tálbamérését, a tészta összegyúrást 10 éves gyerekeknek bátran ajánlom. A tészta nem ragadós.