Szilvával, meggyel, cseresznyével is meg lehet sütni ezt a süteményt, ezekkel már próbáltam, de piros- és feketeribizli, áfonya, sárgabarack is kerülhetne rá. Nagyon egyszerű összeállítani a tésztáját, ami le is fagyasztható és mág tovább variálható az elkészítése.

 

A lisztet, porcukrot, sót jól elkevertem egymással, majd hozzátettem a puha vajat és a tojásokat. Kézzel összegyúrtam, majd szilikonos papírra tettem a gombócot. Akkorára nyújtottam a papíron, amekkora tepsibe akartam tenni. Papírral beleemeltem a tepsibe a tésztát, eligazgattam, rátettem a fagyasztóból kivett, kiolvadt, kicsit lecsöpögtetett felezett, magozott szilvákat. Fagyottan is rákerülhet, akkor egy kicsivel több ideig tart a sütés és a tetején lesz egy lekvárszerű réteg.

Sütés előtt most sem diót, sem fahéjat nem szórtam rá, mert a fiúk nem szeretik. Egy evőkanál kristálycukorral meghintettem a szilvát és így került a sütőbe.

180 fokon 30 percig sütöttem alul-felül légkeverősen.

Variációk:

  • a tésztából nyújtás előtt egy almányit félre kell tenni, és a tetejére ebből lehet rudakat sodorni, amit sütés előtt tojással kell lekenni
  • a megfagyott tésztagombócot kézi káposztareszelőn egyből a tepsibe reszelhetjük és erre tesszük a gyümölcsöket. A tetejére is lehet tésztát reszelni, akkor nem kell lekenni.
  • a gyümölcsök mellett vágott diót, mandulát is lehet még szórni a tetejére
  • fűszerezni lehet gyümölcshöz illően fahéjas porcukorral

*****

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finom liszt (BL 80-as kenyérliszttel sütöm általában)
  • 1-2 gramm só (K2)
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 75 dkg szilva

Hozzávalók a feltéthez:

*****

Kimaradt tojásfehérje felhasználható:

szilva linzertészta édesség gasztroajándék gyerekkézzel készíthető
Sütés előtt

Felhasználás:

  • Jól bírja a szállítást, csomagolást, darabolást, rengetegféleképpen lehet dekorálni, ezért alkalomhoz illően gasztroajándéknak is megfelelhet.
  • Élelmiszer tárolására alkalmas fémdobozban tényleg sokáig eláll, porhanyós marad (eddig 1 hét volt a leghosszabb tárolási-fogyasztási idő, amit kipróbáltam.
  • A hozzávalók tálbamérését, a tészta összegyúrást 10 éves gyerekeknek bátran ajánlom. A tészta nem ragadós.