A HÍD ABC-ben megláttam a szépen felfűrészelt velőscsontokat, ezért vettem 4 db-ot és hozzá még 4 db marhabordát. Csak mert a piacon vásárolt zöldségek hazahurcolásának legyen már valami igazi értelme is.

 

A velőscsontokat és a bordákat hideg víz alatt leöblítettem. A nagy fazék aljára vízszintesen elfektettem a velős csontokat, erre tettem a húsosabb csontokat, hátha így a csontban marad a velő.  Hideg vízben közepes lángon tettem fel főni, majd mikor szépen feldobta a habját, akkor egy leveszűrővel leszedtem róla a habot. Forralni nem szabad, ezért amikor megmozdul a tetején a víz, akkor lejjebb veszem a lángot a fazék alatt.

Bezöldségeltem, fűszereztem és most fő.

Amikor megpuhult a zöldség, illetve a bordáról le tudom már fejteni a húst, akkor lezárom a gázt alatta.

Késő este miatt valószínűleg hagyom kihűlni a levest és csak holnap reggel fogom elkezdeni a leszűrését.

Ekkora valószínűleg a zsír megdermed a tetején, amit leemelek egy szűrőkanállal, így kevésbé lesz zsíros a leves. Lehet, hogy ez szentségtörés, de a velőscsontot nem akartam éjszaka a hűtőben tárolni, viszont most egy leves miatt nem tartom fenn a családot hajnali kettőig.

Ha megfőtt, leszedem a zöldséget a tetejéről, majd a bordákat, majd óvatosan a velőscsontokat is kiemelem a fazékból.

Leszűröm a levest, ha szükséges, akkor ebben felforralom újra a velőscsontokat, amikből a velőt pirítós kenyérrel azonnal megesszük.

A levesbe tésztát főzök, illetve ha marad tiszta lé, akkor azt lefagyasztom későbbre.

A velőscsonttól jellegzetesen más íze van ennek a levesnek, van aki szereti, van aki nem.

*****

Hozzávalók:

  • 4 db velőscsont
  • 4 db húsos marhaborda
  • répa
  • petrezselyem
  • zellergumó
  • kelkáposzta (öklömnyi darab, a piacon a zöldséghez adták)
  • karalábé
  • vöröshagyma
  • fokhagyma vagy házi fokhagymakrém
  • paprika
  • petrezselyemlevél
  • őrölt bors
  • 1,5 evőkanál só
  • kenyér pirítósnak
  • levestészta

*****

leves marha hús velőscsont fokhagyma
Zöldségelve, lassan fő a velőscsont leves