A passzírozott paradicsomléből ezerféle dolgot lehet főzni, idén először kipróbáltam a nekem legegyszerűbbnek tűnő kecsöpöt Rupáner-Gallé Margó konyhájából. Szerintem ez egy jó recept, jó arányokkal. Megkóstoltam a bolti kecsöpöt és ezt egymás után, legelőször az tűnt fel, hogy ez kevésbé ecetes. Ha rajtam múlna, valószínűleg soha, semmihez sem használnék ecetet, de úgy tűnik a rengeteg receptet olvasva, hogy a kecsöp lelke mégis csak az ecetben rejlik. Éppen ezért az idén készült rózsaszirommal érlelt ecetemből tettem bele.

 

A kecsöpgyártás nálam a többi paradicsomos konyhai feladatnak csak egy része volt, ezért én 2 liter passzírozott paradicsomot vettem alapul.

A paradicsomlevet csőrös fazékba tettem és megsóztam, majd egy ideig forraltam, míg kb. 1-2 cm-t veszített a fazékból. Ekkor hozzáöntöttem a rózsaecetet és ezzel tovább forraltam olyan sűrűségűre, ami már szerintem kecsöpös állagú.

A forró kecsöpöt inox fémszűrőn átszűrtem, majd a sűrűjét, ami fennmaradt a szűrőben egy szilikonos lapát segítségével addig passzíroztam, míg kb. 1-2 evőkanálnyi nagyon sűrű, magos szárazanyag maradt benne. A szűrő másik oldaláról időnként az átpaszírozott sűrűjét lekapartam, hogy könnyebben tudjak passzírozni. A száraz magokat kidobtam.

A levet jól átkevertem és újra felforraltam, majd hozzáadtam a mézet és addig főztem, amíg a kívánt sűrűséget elérte. A méz csak édesítésre szolgál, hogy a cukrot kiváltsam vele. Sajnos a méz nem szereti a hőkezelést, de ilyen kicsi mennyiségben még van szívem feláldozni az egyéb jótékonyságait. 

A két liter paradicsomléből összesen 1 db 3 dl-es teli üveg és egy kisebb kb. 2 dl-es üvegnyi mennyiség lett, ez nyilván a főzés hosszától is függ, mennyi ideig sűrítjük.

Tisztára mosott, cimkementes üvegeket egy fémtepsibe állítottam. A tepsibe forró vizet öntöttem az üres üvegek alá, majd mikor az üvegek átmelegedtek, beleöntöttem a forró, sűrű kecsöpöt a csőrös fazékból.

Közben forró vízben forralt a kupakokat és ezzel zártam le az üvegeket. Az üvegeket néhány percre fejtetőre állítottam, majd textillel bélel hungarocell dobozba tettem szárazdunsztba állítva. Miután kihűlt a dunsztban, felcimkéztem.

*****

Hozzávalók:

Szükséges konyhai eszközök:

  • csőrös fazék, hogy könnyen üvegbe önthető legyen
  • inox fémszűrő
  • szilikonos lapát
  • 2-3 db 2-3 dl-es befőttesüveg kupakkal

*****

Felhasználás: