A hagymától sűrű lesz, a sót azonnal a hagymára teszem, hogy a hagyma puha legyen, vizet nem igazán adok hozzá mindaddig, amíg a hús a saját levét el nem fővi, igyekszem pöríteni, hogy pörkölt legyen és ne vízben párolt hús. Körülbelül itt tartok a pörkölt főzési tanulmányaimban. Részletesebben a receptben.
Az inox főzőedénybe csak 1 lapos teáskanál zsiradékot szoktam a hagyma alá tenni. Ha nem enged túl sok levet a hagyma, akkor inkább vízzel pótolom, hogy ne égjen le, de nem zsírban pirítom.
A hagymára sót teszek, ha nem is annyit, amennyit majd az egész ételbe szánok, de a nagy részét ekkor teszem hozzá. Ettől a korai sózástól a hagyma annyira szétfő majd, hogy a legádázabb hagymaszelet utálkozók sem veszik észre a készételben.
Ha szükséges, kevés vizet öntök alá, nehogy megégjen és így párolom tovább a hagymát. Egy kevés vizet még készenlétben tartok a kezem ügyében.
Ha a hagyma megpirult és az alá öntött vizet is elfőtte, akkor összegyűjtöm a hagymát egy kupacba a fazék alján a fakanállal, és a hagyma tetejére szórom a pirospaprikát, hogy az ne érjen a fazék aljához, mert odakap. Elkeverem a paprikát a hagymával, ha túl forró, akkor pici vizet is öntök rá. Ez azért is praktikus, mert a paprika zsírban oldódik, a víztől a hagyma alatt lévő zsír felúszik, így a paprikával könnyen találkozik.
Az őrölt paprika mellett még fokhagyma krémet és pirospaprika krémet is teszek az alapba.
Az apró kockára vágott húst ráteszem a paprikás alapra, nagy lángon, kevergetve átpirítom a húskockákat, majd megvárom, hogy kiengedje a vizét, azt pedig elfőzöm róla.
Fűszerezem, majd ha elfőtte a vizet és megpörköltösödött a szaftja, akkor felöntöm kevés vízzel, újra lepárolom. Ezt addig ismétlem, amíg parázs porhanyós lesz a hús.
Leégetni nem kéne, de a zsizsergő pörkölt szaft sercegése izgalmas pillanat mindig.
*****
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma kiskockára vágva
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál zsír
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál fokhagymakrém
- 2 teáskanál pirospaprika krém
- apró kockára vágott hús
- szükséges hozzá víz
- 1/2 mokkáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál borsikafű
- 1 mokkáskanál őrölt köménymag (vagy egész)
*****
Felhasználás:
- Sebtiben kenyérrel, tunkolva bármilyen savanyúsággal
- Nokedlivel
- Főtt tésztafélékkel (kiskagyló, nagykagyló, csigatészták, csavart tészták)
- Tejföllel
- Bulgurral
- Kuszkusszal
- Tarhonyával
- Székely káposztába