A hagymától sűrű lesz, a sót azonnal a hagymára teszem, hogy a hagyma puha legyen, vizet nem igazán adok hozzá mindaddig, amíg a hús a saját levét el nem fővi, igyekszem pöríteni, hogy pörkölt legyen és ne vízben párolt hús. Körülbelül itt tartok a pörkölt főzési tanulmányaimban. Részletesebben a receptben. 

 

Az inox főzőedénybe csak 1 lapos teáskanál zsiradékot szoktam a hagyma alá tenni. Ha nem enged túl sok levet a hagyma, akkor inkább vízzel pótolom, hogy ne égjen le, de nem zsírban pirítom.

A hagymára sót teszek, ha nem is annyit, amennyit majd az egész ételbe szánok, de a nagy részét ekkor teszem hozzá. Ettől a korai sózástól a hagyma annyira szétfő majd, hogy a legádázabb hagymaszelet utálkozók sem veszik észre a készételben.

Ha szükséges, kevés vizet öntök alá, nehogy megégjen és így párolom tovább a hagymát. Egy kevés vizet még készenlétben tartok a kezem ügyében.

Ha a hagyma megpirult és az alá öntött vizet is elfőtte, akkor összegyűjtöm a hagymát egy kupacba a fazék alján a fakanállal, és a hagyma tetejére szórom a pirospaprikát, hogy az ne érjen a fazék aljához, mert odakap. Elkeverem a paprikát a hagymával, ha túl forró, akkor pici vizet is öntök rá. Ez azért is praktikus, mert a paprika zsírban oldódik, a víztől a hagyma alatt lévő zsír felúszik, így a paprikával könnyen találkozik.

Az őrölt paprika mellett még fokhagyma krémet és pirospaprika krémet is teszek az alapba.

Az apró kockára vágott húst ráteszem a paprikás alapra, nagy lángon, kevergetve átpirítom a húskockákat, majd megvárom, hogy kiengedje a vizét, azt pedig elfőzöm róla.

Fűszerezem, majd ha elfőtte a vizet és megpörköltösödött a szaftja, akkor felöntöm kevés vízzel, újra lepárolom. Ezt addig ismétlem, amíg parázs porhanyós lesz a hús.

Leégetni nem kéne, de a zsizsergő pörkölt szaft sercegése izgalmas pillanat mindig. 

*****

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma kiskockára vágva
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál zsír
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • 2 teáskanál pirospaprika krém
  • apró kockára vágott hús
  • szükséges hozzá víz
  • 1/2 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál borsikafű
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag (vagy egész)

*****

Felhasználás:

  • Sebtiben kenyérrel, tunkolva bármilyen savanyúsággal 
  • Nokedlivel
  • Főtt tésztafélékkel (kiskagyló, nagykagyló, csigatészták, csavart tészták)
  • Tejföllel
  • Bulgurral
  • Kuszkusszal
  • Tarhonyával
  • Székely káposztába