A reggeli kávéba kortyolás után derült ki, hogy bizony ezt a tejet egy nappal hamarabb kellett volna meginni. Közel két palack volt még belőle a hűtőben, ezért úgy döntöttem, hogy aludttejként fogom hasznosítani. A másik palackot a kaukázusi kefírgombáknak adtam, akik kefírré alakították át.

 

A tej íze nem volt kesernyés, nem volt büdös, csak éppen egy kicsit megsavanyodott. Gyerekkoromban a szüleim is sokszor készítettek aludtejet a zacskós tejből, én ki nem állhattam a szagát se, ők szívesen kanalazták és kínálgatták nekem, főleg nyáron, nagy melegben reggelire vagy délután uzsonnaidőben.

A tejet egy mély kerámia tálba öntöttem (szombaton), majd a konyhapulton hagytam. Hétfőre sűrű aludt tej lett belőle. Most már míg receptet keresek betettem a hűtőbe. Úgy emlékszem, hogy a kissé megerősödött tetejét (mint tejföl) érdemes leszedni, mert az akár kesernyés is lehet, de majd megkóstolom, mielőtt leszedem róla felhasználás előtt.

Mivel ma közel 38 fok lesz, igazából, ha kitenném az üvegházba, lehet, hogy magától túróvá állna össze és csak le kellene csöpögtetni... persze 1 liter túróból talán csak néhány evőkanálnyi túró keletkezne, bár már a savóval is megbarátkoztam, azzal is el tudok bíbelődni.

Az aludttejet melegíteni kell, mégpedig nagyon lassan és csak addig, amíg a túró szemmel láthatóan össze nem ugrik. Az elérendő hőfokkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de valahol 33 és 38 °C között éri el az anyag az optimális állapotát. Ha túlmelegítjük, a túró száraz, fullasztó lesz, akárcsak a „bolti”.A legjobb talán nyáron, kánikulában készíteni: a melegre kirakott tej néhány nap alatt nemcsak megalszik, de a túró magától össze is ugrik benne. Érdemes az alvadt, összeállt tejet naponta egyszer vagy kétszer késsel összevagdosni. Akár tűzhelyen, akár a nap melegével melegítettük, az alapanyagot végül át kell szűrni: felül marad a túró, alul lesz a savó.

Örülök, hogy a megsavanyodott palackos tejet sikerült kétféle módon (aludttej és kefír) is megmentenem a kidobástól.

*****

Hozzávalók:

*****

tej aludttej környezetbarátság
Alföldi palackos tejből készítettem az aludttejet

tej aludttej környezetbarátság
Kész aludtej

Felhasználása:

Ahogy így összegyűjtögettem gyorsan, mi mindent lehetne készíteni belőle, meglehetősen kevésnek találom az 1 liter aludttejemet, ami most rendelkezésemre áll.

Általam kipróbált aludttejes ételek: